Uitslag verkiezingen Haarlemmermeer: D66 grote verliezer

D66 is de grote verliezer van de raadsverkiezingen in Haarlemmermeer. De partij duikelt in grootte van de derde naar de zesde plaats.

CDA, Forza en GroenLinks halen (in die volgorde) de Democraten in. VVD blijft met 17,9 procent de grootste partij, maar het verschil met HAP (17,2) is kleiner geworden.

Aangezien naast D66 ook de PvdA stemmen heeft verloren, ligt een voortzetting van de coalitie VVD, HAP, D66 en PvdA niet voor de hand.

De voorlopige zetelverdeling is:

VVD 7

HAP 7

CDA 5

Forza 5

GroenLinks 4

D66 3

PvdA 3

Christenunie-SGP 2

Een Haarlemmermeer 1

SRH 1

Gezond Haarlemmermeer 1

CDVP 0

De CDVP lijkt dus buiten de boot te vallen.

Lees ook: Stemmen op je verjaardag in Haarlemmermeer

Zowel CDA, Forza en GroenLinks staan klaar om met VVD en HAP in een coalitie te stappen om een college van B en W te vormen. CDA en GroenLinks hebben in het verleden al eens een wethouder geleverd, Forza nog nooit. Niettemin wist die partij ondanks alle splitsingen en toestanden de afgelopen jaren de vier zetels van 2014 uit te breiden naar vijf.

De meest voor de hand liggende coalitie is VVD, HAP, CDA en PvdA. GroenLinks heeft een te afwijkend standpunt over (de groei van) Schiphol.

Het opkomstpercentage is 34,93 wat voor opluchting onder de lokale politici zorgt. Gevreesd werd dat Haarlemmermeer onder de dertig zou blijven. Bij reguliere verkiezingen haalt de gemeente iets meer dan vijftig.

De verkiezingen werden woensdag gehouden omdat Haarlemmermeer en buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude per 1 januari fuseren. Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren eveneens en daar waren ook verkiezingen.

Bron: Haarlems Dagblad.