Raadsdebat over megaclaim eindigt in chaos

HOOFDDORP Het ingelaste debat in de gemeenteraad over de mogelijke megaclaim van gebiedsontwikkelaar TeleVerde is donderdag chaotisch geëindigd. Toen de discussie zich toespitste op een etentje van de coalitiepartijen waarbij wel of niet vertrouwelijke informatie zou zijn uitgewisseld, koos een meerderheid van de raad om te stoppen met het debat.

De kwestie gaat om een stuk grond in Badhoevedorp-Zuid, waar gebiedsontwikkelaar Chipshol van vader en zoons Poot ooit een Airportcity wilde ontwikkelen. Die plannen zijn nooit van de grond gekomen. Na de omlegging van de A9 zou het perceel alsnog tot hoogwaardig bedrijventerrein worden ontwikkeld, maar volgens TeleVerde, dat voor vijftig procent eigendom is van Chipshol, zijn die plannen door de gemeente gedwarsboomd.

De rechtbank in Amsterdam heeft vorige week geoordeeld dat de gemeente inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld. De weg ligt open naar een forse schadeclaim die kan oplopen naar misschien wel een miljard. De gemeente heeft aangegeven de uitspraak te bestuderen. Er is tot begin volgend jaar tijd voor hoger beroep.

Raadslid Beusenberg zei in zijn inleiding dat vooral VVD-bestuurders hebben gezorgd voor ‘dit debacle’. Volgens hem heeft de gemeente een ‘vunzig spel’ gespeeld door te sjoemelen met grondtransacties. “Dit moet stoppen.”

Ook andere fracties waren niet mals in hun commentaar. Volgens fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! blijkt uit de uitspraak dat de gemeente ‘een minachting heeft voor burgers en ondernemers’. Fractieleidster Anneke van der Helm van de CDVP stelde dat de raad is voorgelogen. Het onafhankelijke raadslid Bert de Ruiter vond dat er ‘schijn is dat er sprake is van maffia-achtige praktijken’.

Burgemeester Onno Hoes had moeite met die bewoordingen, maar alle drie raadsleden bleven bij hun uitlatingen. De burgemeester bood de gemeenteraad zijn excuses aan dat de raadsleden het slechte nieuws uit de krant hadden moeten lezen. De verklaring was volgens hem duidelijk: het college had niet het simpele vonnis willen sturen maar daar een uitleg bij gedacht. Dat vergt volgens Hoes wat meer tijd.

De meeste partijen vonden het te vroeg om nu al over de megaclaim te discussieren. Ze willen eerst het vervolg afwachten. Burgemeester Hoes beloofde een informatieve bijeenkomst als de uitspraak van de rechtbank grondig is bestudeerd. Of die bijeenkomst openbaar wordt is nog zeer de vraag. De financiële positie van de gemeente is immers in het geding.

Beroering ontstond er over de mededeling van fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks dat de coalitiepartijen VVD, HAP, D66 en PvdA mogelijk al zijn bijgepraat over het ingewikkelde dossier. Zij was daar over gebeld door een ingewijde.

Haar informant bleek echter VVD-fractievoorzitter Jurgen Nobel. Hij zei echter niet gebeld te hebben dat de coalitie op een extra uitleg was getrakteerd door het college maar om Ballieux over te halen om niet akkoord te gaan met het voorgenomen spoeddebat, omdat er nog te weinig informatie was.

Nobel belde vanaf een informeel afscheidsetentje met alle coalitiefracties en de bijbehorende wethouders. Dat gaf natuurlijk veel rumoer in de raadzaal en veel stof tot de meest bizarre speculaties. De discussie werd er zo onbeduidend door dat een meerderheid er een punt achter zette. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: HC Nieuws.