Poot claimt 265 miljoen bij Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer kan een schadeclaim van minimaal 265 miljoen euro tegemoet zien van gebiedsontwikkelaar Televerde, eigendom van de familie Poot. Het gaat om een sluitstuk van een jarenlang durende grondoorlog, waarin Poot volgens justitie werd tegengewerkt door overheid en luchthaven Schiphol.

De rechter in Amsterdam oordeelde vorige week dat de gemeente Haarlemmermeer onrechtmatig heeft gehandeld jegens het bedrijf. Deze had de grond van Televerde voor bedrijventerrein moeten bestemmen, maar liet dat achterwege.

Onteigend
Toen deze grond uiteindelijk een paar jaar geleden onteigend werd voor het verleggen van de snelweg A9 is de grond tegen de landbouwprijs vergoed. Waar Televerde 40 euro per vierkante meter kreeg, deed een stuk bedrijventerrein 900 euro per vierkante meter. In totaal wordt deze schade door Televerde op 260 miljoen euro geraamd.

De rechtbank bepaalde dat de rekening opgemaakt kan worden met een onderbouwde claim. Dit staat nog los van gederfde inkomsten, omdat er geen kantoren op de grond ontwikkeld zijn. Dit zou in de miljarden euro’s kunnen lopen. De gemeente zegt de uitspraak nog te ’bestuderen’.

Kantorengebouw
De grond waar de rechtszaak over gaat, ligt aan aan de noordkant van luchthaven Schiphol tegen Badhoevedorp aan, rond het voormalige kantorengebouw van Sony Nederland. Het terrein ligt nog steeds braak, hoewel er in mei 1989 al een overeenkomst gesloten is voor de ontwikkeling van de grond. De luchthaven en gemeente werkten die plannen echter tegen.

De familie Poot had het visionaire plan om een zogeheten Airportcity bij Badhoevedorp-Zuid te realiseren, waarbij kantoren, hotels, een winkelcentrum en woningen verbonden zouden worden door zelfsturend vervoer met de luchthaven. Dit zou Nederland hoogwaardige werkgelegenheid opleveren. Inmiddels is dit bijvoorbeeld bij het vliegveld in Dubai gerealiseerd.

Bron: Haarlems Dagblad.