Politiek café vooral over veiligheid

NIEUW-VENNEP – Tijdens het Anbo Politiek Wintercafé in Het Trefpunt toonden alle politieke partijen maandag hun zorg voor ouderen. De bijeenkomstns georganiseerd op initiatief van de voorzitters Jan Rijpkema van de Anbo Haarlemmermeer-Noord (2.650 leden) en Piet van Sprang van ANBO Nieuw-Vennep (1.600 leden). De organisatie lag in handen van Ruben Sombroek en Lianne Brinkman van de gemeentelijke griffie.

Guido Camps en Alex Klein van debat.nl leidden de discussie, die wat onderwerpkeuze betrefrt gebaseerd was op een werkstuk van Floor Calandt, secretaris van de LSBO Haarlemmermeer (Lokaal Samenwerkende Bonden voor Ouderen ). Die onderwerpen waren onder meer mobiliteit, kwetsbare ouderen, veiligheid, vrijwilligers, keukentafelgesprekken en mantelzorg en wat er voor ouderen gedaan werd.

Keukentafelgesprek
De discussie voerde direct naar de keukentafelgesprekken die eigenlijk via de pilot van het Sociale Team in Nieuw-Vennep gestalte moeten krijgen. ‘Wie zit er dan aan die keukentafel en hoe worden die gesprekken financieel geregeld? Blijft er een waarborg voor privacy?’

Maar ook die gesprekken moeten digitaal aangevraagd worden en veel ouderen hebben geen computer. Van Sprang vroeg om heldere communicatie, minder regels en het houden aan afspraken. En dan veiligheid? Thuis, op de weg, in de openbare ruimte, digitaal of sociaal, bij pinautomaten en op fietspaden? Voorlichting over bijvoorbeeld babbeltrucs leek het sleutelwoord. Vraag bleek er naar veiliger wonen in kleinere beter beschermde woningen.

Bezorgheid
Corrie van Breemen van de Westerkim deelde die bezorgdheid. ‘Mensen met een lichte zorg moeten al verhuizen uit De Westerkim. Kunnen die elders veiliger wonen?’ Lenie Meijer vertelde dat zij vanwege de ziekte van haar man naar een kleinere woning wilde met zorg dichtbij.

‘Toen werd ik overspoeld door organisaties en duurde het maanden en veel gedoe voordat ik een toestemming had. Kan zo’n indicatie niet gewoon door een huisarts gegeven worden?’

Stages
Zou het invoeren van maatschappelijke stages de oplossing bieden voor vrijwilligerswerk, mantelzorg en respijtzorg? Kunnen familieleden, buren en naasten verplicht worden te gaan zorgen? Mag de overheid mantelzorg organiseren? Kun je daarbij een moreel beroep doen? Wat hebben politieke partijen de laatste 4 jaar voor ouderen gedaan? Hoever mag de betutteling gaan? Het waren allemaal vragen die langs kwamen.

Als slot mochten alle partijen in 1 minuut hun standpunten kenbaar maken. Gerrit van der Spoel, CU/SGP-medewerker, vatte het na afloop samen als een nuttige, boeiende en positieve discussie.

Tendens
‘Ondanks verontrustende verhalen bleek de algemene tendens toch dat alle politieke partijen zich voor ouderen willen inzetten. Feit blijft wel dat er op die zorg niet zo drastisch bezuinigd mag worden.’ Gelukkig is er een gemeentelijk reservepotje van miljoenen om het vangnet te kunnen garanderen.

Bron: Dichtbij.