Meerderheid raad haalt streep door onteigening winkels

HOOFDDORP Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag de onteigening van twee winkelpanden aan de Concourslaan in Hoofddorp afgewezen. De weg is nu vrij dat de betrokken ondernemers, Khemai en Bakker, hun eigen nieuwbouwplan kunnen uitvoeren.

De fractie van de HAP deed niet mee aan de stemming. De leden gingen de zaal uit. HAP-raadslid Ron Heimerikx zei dat zijn fractie met een oordeel over de onteigening wil wachten op de uitkomst van de aanvraag voor een omgevingsvergunning. “Die beslissing is er nu nog niet en daarom kunnen we niet zeggen of we voor of tegen onteigening zijn. Daarom doen we niet mee aan de stemming.”

De fracties van VVD, PvdA en Onafhankelijk Liberaal steunden de onteigening wel. VVD-fractievoorzitter Jurgen Nobel zei dat onteigenen weliswaar een paardenmiddel is, maar dat er eindelijk iets moet gebeuren aan de Concourslaan en de Tuinweg. De winkeliers daar wachten al heel lang op renovatie. Mieke Booij (PvdA) en Kees van der Linden (OL) hadden een vergelijkbare motivatie.

De vierde coalitiepartij, D66, stemde tegen. Volgens raadslid John Jhinnoe is het hele proces van onteigening niet netjes verlopen. Hij verweet dat het college maar ook de ondernemers Khemai en Bakker, die volgens hem eerder met een eigen plan hadden moeten komen. Toch gaf het belang van de individuele ondernemers voor D66 de doorslag.

Ook alle andere fracties, CDA, GroenLinks, Forza!, ChristenUnie-SGP, CDVP, SRH, Een Haarlemmermeer en raadslid De Ruiter stemden tegen. Sommige partijen toonden begrip voor de hartekreet van winkeliers om het totale renovatieplan uit te voeren, maar onteigening vonden ze toch te ver gaan.

Het afstemmen van het voorstel is een nederlaag voor projectontwikkelaar Kennemerland Beheer dat een plan heeft om het gehele gebied te vernieuwen. De ontwikkelaar sloot in 2011 een overeenkomst met het toenmalige college dat er een voorstel tot onteigening aan de gemeenteraad zou worden voorgelegd als pandeigenaren niet aan de nieuwbouw zouden meewerken.

Bron: HC Nieuws.