Nadat zijn collega-wethouder en partijgenoot Adam Elzakalai (ruimtelijke ordening) had herhaald dat het aan de nutsbedrijven Tennet en Liander is om een aanvraag in te dienen voor een locatie, walste Reneman daar dwars overheen met het advies aan de gemeenteraad om per motie twee ongewenste locaties gewoon niet aan te bieden. ,,Dan moeten Tennet en Liander wel met een alternatieve locatie komen.’’
Daar had de gemeenteraad van Haarlemmermeer wel oren naar, al vroeg HAP-raadslid Ron Heimerikx zich wel af waarom Reneman deze mogelijkheid niet zes weken geleden al voorstelde.
Volgens CDVP-raadslid Anneke van der Helm had het college van B en W toen ook al het mandaat om hetzelfde te doen.
Het draait allemaal om een groot transformatorstation dat tussen Hoofddorp en Rijsenhout moet komen om glastuinbouw, de Amsterdamse Zuidas en datacenter die bij Hoofddorp komen van elektriciteit te voorzien. Tennet en Liander moeten tegen zo laag mogelijke kosten werken. Zij onderzochten vijf locaties.
Twee vielen meteen af, eentje later. Over bleven twee terreinen pal naast het dorp Rijsenhout (locaties 2a en 2b), waar de dorpsbewoners zich fel tegen keerden. De gemeenteraad ondersteunt dat protest.
Aldus ontstond een patstelling in het overleg tussen gemeente, nutsbedrijven en dorpsbewoners. Afgelopen maandag kwamen zij er opnieuw niet uit.
Donderdag kwam mevrouw Tebbens uit Rijsenhout inspreken bij de gemeenteraad. Gezien de onrust en de weinig daadkrachtige houding van de gemeente Haarlemmermeer vroeg zij om hulp.
,,Hoe geloofwaardig is de gemeente nog voor inwoners? De kloof tussen inwoners en politiek wordt zo alleen maar groter. Ons dorp komt in de verdrukking door zakelijke belangen.’’
Bevraagd door partijen uit de raad bleef wethouder Elzakalai op het standpunt dat Tennet en Liander een locatie moeten kiezen, die de gemeente dan toetst. Wethouder Reneman opperde tot ieders verbazing om de locaties 2a en 2b simpelweg niet aan te bieden voor een transformatorstation.
Alle partijen uit de raad dienden samen een motie van die strekking in, die vervolgens uiteraard werd aangenomen.
Bron: Haarlems Dagblad.