Jonge vluchteling in Haarlemmermeer wil leren

De gemeenteraad van Haarlemmermeer gaat een initiatief van vluchtelingenjongeren steunen, die willen inburgeren en zich willen verdiepen in de Nederlandse cultuur.

De gemeenteraad heeft voor de ’zomerschool het hele jaar door’ een budget van 5.000 euro ter beschikking gesteld na een motie daartoe van PvdA en D66. Alleen de VVD stemde tegen het plan.

Het initiatief is een vervolg op de zomerschool die de jongeren afgelopen zomer in Haarlemmermeer hebben gevolgd. De jongeren hebben daarin een programma gevolgd met lessen Nederlandse taal, rekenen en maatschappijleer.

,,Door de lessen en activiteiten hebben zij de Nederlandse maatschappij beter leren kennen. De lessen werden voornamelijk gegeven door vluchtelingen die al wat langer in Nederland verblijven’’, aldus de motie.

Onderdeel van het programma was een bezoek aan het raadhuis en een les in democratie. ,,Daarbij moesten ze een plan bedenken, waar de politiek iets mee kon doen. Dat werd de ’zomerschool het hele jaar door’. Inhoud van het plan is huiswerkbegeleiding, stages, culturele ontmoetingen met als doel sneller inburgeren.’’

Sympathie

Het plan kon in de gemeenteraad op grote steun en sympathie rekenen. Mieke Booij (PvdA) roemde het initiatief van de jongeren en stelde dat zij dankzij zomerschool ’enorm vooruit zijn gegaan’.

Potje

CDVP-raadslid Anneke van der Helm bekende een van de leraren van de jongeren te zijn. Maar vroeg zich ook af of de subsidie niet uit bestaande potjes kon worden gehaald. Maar nadat wethouder Tom Horn had verzekerd dat de kosten niet uit het budget voor vluchtelingenwerk kon worden gehaald, ging ze alsnog akkoord met het plan. Zoals ook HAP door die mededeling over de streep werd getrokken.

Alleen de VVD liet zich niet overtuigen. ,,Sinterklaas is vroeg dit jaar, er zijn genoeg van dergelijke initiatieven in onze gemeente’’, schamperde fractievoorzitter Jurgen Nobel. Hij verweet D66-raadslid Pablo Meegdes de begroting niet te lezen.

Dat kwam hem op hoon van de indieners te staan. ,,We vragen om dit soort initiatief en er is geen potje voor. Deze nota steunt deze kinderen voor een luttel bedrag’’, aldus Booij.

Bron: Haarlems Dagblad.