Raad praat over parkeertarieven: ‘Doodsteek voor lokale detailhandel’

HOOFDDORP – Het gemeentebestuur wil de parkeertarieven met 11 procent verhogen. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 januari. Als de tarieven niet worden aangepast, is er in 2015 een verschil tussen kosten en opbrengsten van 730.000 euro. Dat gat moet worden gedicht, want de coalitiepartijen hebben afgesproken dat de parkeeropbrengsten kostendekkend moeten zijn.

De verantwoordelijk wethouder, Derk Reneman, heeft een oplossing gevonden. De tijdelijke parkeergarage bij het raadhuis blijft langer in gebruik waardoor de afschrijvingskosten omlaag kunnen. Hetzelfde geldt voor de parkeergarage in Beukenhorst Zuid. Dat zijn dus boekhoudkundige meevallers maar dan rest nog altijd een tekort van 230.000 euro per jaar tussen verwachte opbrengsten en kosten. Om dat gat te dichten, gaan de tarieven met gemiddeld 11 procent omhoog. Dat zou de eerste aanpassing van de tarieven zijn sinds 2010. De inflatie over de jaren 2010 tot en met 2015 was 11,1 procent.

Debat
Het voorstel om de parkeertarieven te verhogen leverde donderdag een stevig debat op in de raad. Een vertegenwoordigster van de Stichting Ondernemersfonds zag al een dreigende leegstand van winkels op de Kruisweg voor zich. Ook Rinus Beusenberg (SRH) voorzag rijen werkloze winkeliers voor de loketten om een uitkering aan te vragen. Volgens hem is het winkelcentrum in Schalkwijk snel achteruit gegaan nadat er betaald parkeren werd ingevoerd. Marc Boerop (CDVP) zag de ‘doodsteek voor de lokale detailhandel’ in het plan.

Jurgen Nobel ging zelfs zo ver een oranje kaart voor de wethouder te trekken. Wat hij met de kleur oranje bedoelde, werd niet door hem uitgelegd, maar het klonk dreigend. Forza heeft de kleur oranje geadopteerd en Paul Meijer spoedde zich met zijn oranje stropdas om de hals naar Nobel voor onderling overleg. Nobel wilde uitgelegd hebben hoe het tekort was ontstaan en hij wilde ook alternatieve oplossingen aangeboden krijgen zodat hij wat te kiezen zou hebben. Zijn felle toon lokte stevige reacties uit van coalitiegenoten HAP en PvdA. Johan Rip (HAP): ‘Als bij voetbal een kaart wordt getrokken, is het altijd goed om de herhaling terug te kijken. Dat heb ik gedaan en ik moet zeggen: het is een uitstekende nota. U speelt in op de beeldvorming. De verhoging van 11 procent betekent een verhoging van tien eurocent per uur.’ Chris Vonk (PvdA) probeerde de discussie in rustiger vaarwater te krijgen door op te merken dat hij niet verwacht dat de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum in gevaar komt door een inflatiecorrectie toe te passen.

Basistarief
Wethouder Reneman had in een persgesprek al eens uitgelegd dat veel gemeenten maar eens in de vier of vijf jaar de tarieven aanpassen omdat de verhoging dan pas na afronding op bedragen van vijf of tien cent uitkomen. En de nieuwe tarieven gaan voor de komende jaren tot 2018 in. ‘Dat betekent een verhoging van 11 procent over acht jaar en het basistarief gaat van 40 naar 45 eurocent.’

Nobel weigerde zijn oranje kaart in te trekken. De raad stemt donderdag 18 december over het voorstel.

Bron: Dichtbij.