Geen hulp voor bijna-dakloze gezinnen Haarlemmermeer

HOOFDDORP – Een groep dreigend dakloze gezinnen met kinderen heeft gistermiddag van de gemeente te horen gekregen dat ze geen hulp krijgen. ,,We hebben geen la vol huissleutels, we kunnen niet iedereen helpen’’, aldus zorgwethouder Tom Horn.

Volgende week krijgt een volgende groep te horen of de gemeente ze kan helpen.

Horn werd door de raadsleden Anneke van der Helm (CDVP), Michel van Dijk (Forza), Nicol Mulder (GroenLinks) en Rinus Beusenberg (SRH) aangesproken op het feit dat steeds meer gezinnen in problemen dakloos dreigen te raken. ,,De gemeente heeft de morele plicht te helpen. Gezinnen mogen niet langs de weg zwerven. Deze groep wordt steeds groter’’, aldus Van der Helm. ,,De groep die we nu kennen is maar het topje van de ijsberg die steeds groter wordt’’, aldus Mulder.

Wethouder Horn stelt dat de gemeente doet wat ze kan. ,,Sommige gevallen blijken minder schrijnend te zijn. De schaarse middelen die we hebben zetten we in voor de schrijnendste gevallen. Er wordt een objectieve afweging gemaakt door ambtenaren, die ik achteraf op zorgvuldigheid zal toetsen’’, aldus Horn.

,,We hebben al gezinnen geholpen, alleen valt dat buiten uw blikveld. Ik kan hier over die gevallen niet spreken, maar wij bieden hulp voor wie het nodig heeft’’, aldus Horn. Hij begrijpt de zorg van de gemeenteraad.

Bij de bespreking van de begroting 2015 wees Horn er op dat B en W zeer binnenkort met voorstellen komen om het aanbod sociale huurwoningen in Haarlemmermeer te vergroten en te verbreden. Ook is er een plan voor huizen waar gezinnen tijdelijk kunnen wonen. ,,Ik snap uw ongeduld, ik zou het liever ook morgen geregeld hebben. Maar deze maatregelen uitvoeren kost tijd.’’

Een aantal dreigend dakloze gezinnen deden onlangs hun verhaal in deze krant. Een aantal heeft gisteren te horen gekregen dat de gemeente niets voor ze kan betekenen.

Bron: Haarlems Dagblad.