Jeugdige politici bij Jongerendebat in Cinemeerse

HOOFDDORP – Bij het jongerendebat dat maandagavond in een bioscoopzaal van Cinemeerse door JOVD Haarlemmermeer georganiseerd was, probeerden de jeugdige vertegenwoordigers van zes politieke partijen elkaar de loef af te steken. Het debat ging, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, over vier geponeerde stellingen. Remco Reijersberg won de prijsvraag, omdat hij de mooiste stelling had ingebracht.

De vertegenwoordigers die het jongerendebat met elkaar aangingen waren de jongeren Arwin Bos (CDA), Joost Koomen (D66), Sophie Meeberg (HAP), Jurgen Nobel (VVD), Barbara Bendervoet (CDVP) en jongerenmoeder Mieke Booij (PvdA). JOVD-voorzitter Maarten Kraay bleek gevoelig voor compromissen: ‘Ja, ik heb op verzoek van mijn vriendin mijn baard afgeschoren.’

Verbod vuurwerk
De eerste stelling poneerde de vraag of er een verbod moest komen op het afsteken van vuurwerk en of de gemeente dan moest gaan zorgen voor grotere vuurwerkshows. Bendervoet: ‘Door het afsteken van vuurwerk voor particulieren is er veel maatschappelijke onrust, zijn er veel ongelukken en is er veel vandalisme.’ Koomen: ‘Laat de mensen dat toch zelf regelen.’ Meeberg: ‘Toch moet er iets veranderen. Geef een lotje voor een rotje? Maar verbieden maakt handhaven moeilijker.’ Volgens wethouder Jeroen Nobel zou gemeentelijk vuurwerk met zoveel keren teveel geld gaan kosten.

Taakstraffen
Bij de tweede stelling: moeten taakstraffen uitgevoerd worden in herkenbare kleding? bleek VVD’er Jurgen Nobel vrijwel alleen te staan. Booij: ‘De taakstraf op zich moet genoeg zijn. Maar die straf draag je nu door de sociale media wel je hele leven met je mee.’ Bos: ‘Moeten chauffeurs die een overtreding begaan voortaan ook in een herkenbaar hesje?’ ‘Mag er een mega-bordeel komen in Haarlemmermeer?’ was de derde stelling. Hier stond de goed debatterende Bos vrijwel alleen: ‘Hou dat buiten je deur! Zo’n bordeel zorgt voor criminaliteit en vrouwenhandel.’ De overige partijen bleken voor reguleren, toezicht houden en handhaven.

Gezond gewicht
De vierde stelling: Kan het grote geld voor dure projecten zoals het SKWA-sportcomplex niet beter besteed worden aan andere gezondere projecten zoals het op gezond gewicht krijgen van jongeren? CDA: ‘Investeer liever in het sociaal domein.’ Toch waren de partijen blij met de prachtige voorzieningen, maar moest het hier niet een soort Papendal voor topsport worden. D66 en HAP: ‘Maar wij moeten wel aandacht blijven houden voor kleine kernen en het overgewicht van jongeren.’

Fastfood
Toen Meeberg daarbij verwees naar de verantwoordelijkheid van ouders door teveel fastfood op tafel te zetten, plaatste Jurgen Nobel de meest flitsende opmerking van de avond: ‘Tja en hoe gaan wij dat met die snelle ‘HAP’ oplossen?’ Volgens wethouder Adam Elzakalai moet de opening van het SKWA-complex juist een motivatie zijn om meer te gaan sporten.

Bron: Dichtbij.