Anneke van der Helm leidt CDVP ingetogen naar winst

Hoofddorp, woensdagmorgen 12 maart – Ingetogen is wel het juiste woord. Er zijn mensen die dan ook zeggen dat ze af en toe wel wat feller mag zijn. Dat zit niet in haar aard. Anneke van der Helm-Chandansingh, wél gedreven als lijsttrekker van de Christen-Democratische Volkspartij. We arriveren toevallig samen bij het gemeentehuis als Ronald Plasterk , de minister van Binnenlandse Zaken en liefhebber van Radio 2, naar zijn auto wordt begeleid door burgemeester Theo Weterings na het uitreiken van een paspoort of zoiets. Koffie, vraagt Anneke?

Als we aan de tafel in de bescheiden CDVP-fractiekamer de gemeentekoffie wegwerken, is Anneke nog een beetje op haar hoede. Eerder meldde ik tenslotte dat haar lijstduweruitstapje bij OMA Amsterdam wat sukkelig werd gecommuniceerd. Beter gezegd: niet gecommuniceerd. Vervolgens bleek OPA opeens OMA te heten. Anneke van der Helm:

We hebben vorig jaar gemeld dat we met OPA in zee gingen. Opeens mocht OPA geen OPA Amsterdam heten en dus werd het OMA. We wilden er niet veel publiciteit aan schenken, ik wilde David Pinto (lijsttrekker van OMA) gewoon helpen. Daarom sta ik ook op de achttiende plek. Maar er komt een gemeenschappelijk statement.”

Dat had er al moeten zijn, vind ik. En ook op de OMA-site staat geen enkele toelichting. Dat noem ik geen lijst duwen. Anneke trekt een bedenkelijke mond…

Nou ja, iets duidelijker had het ook wel gekund. Maar ik heb me helemaal op de Haarlemmermeer gestort en dat kost je écht heel veel tijd.”

Loop je nu als een gek in de rondte om zieltjes te winnen?

Haha, dat hoort wel bij verkiezingen natuurlijk. Ja, natuurlijk doen we dat. We hebben de zaken gewoon heel goed voorbereid en denken dat we de boodschap die we hebben duidelijk over kunnen brengen.”

Dat doe je zoals je bent. Rustig, kalm, misschien een tikkeltje te kalm. De schreeuwers trekken veel aandacht naar zich toe.

Wij hebben een boodschap. Die brengen we genuanceerd onder de aandacht en we lichten elk facet toe als mensen daar om vragen of als we merken dat het nodig is. In vergelijking met andere partijen zijn we best wel een beetje bescheiden. We hebben alleen alles goed op de rit staan en er zijn geen provocerende dingen waarmee we willen scoren. Als we willen scoren, en dat willen we natuurlijk, dan moet het zijn om ons programma. Dat is, vinden wij tenminste, heel geloofwaardig.”

Geloofwaardig… christelijk. En een moslim op plek drie. Vliegen jullie elkaar niet in de haren?

Néééé, absoluut niet. Ik ben écht blij met Glenn Hussain. Ja, hij is moslim, ik niet. Maar de normen en waarden van het geloof vormen de basis voor onze samenwerking. Ik weet het wel, het woord respect wordt te pas en te onpas gebruikt, maar het is bij ons gewoon van toepassing.”

En komt Glenn in de raad?

Je wilt weten hoeveel zetels we gaan halen? Ik zal er niet omheen draaien. Drie is mogelijk op basis van hoe de vlag er nu bij hangt. Daarmee zit Glenn in de raad. En dat verdient hij. Hij zet zich fantastisch in, maar dat moet ik van iedereen zeggen.”

Nou ja, een paar clichés neem ik je niet kwalijk. Zullen we het eens niet over Forza! hebben? We hebben tenslotte nog een andere partij die opzien baart. SRH.

Daar wil ik best wat van zeggen. Kijk, Rinus Beusenberg is als mens een heel gezellige type. Hij houdt je ook wel bezig (lacht). Politiek gezien zit er een oceaan tussen ons. En ja, hij is héél erg bezig met de dingen die hem dwars zitten. Hij bijt zich ergens in vast en laat nooit meer los. Ik bewonder dat wel. Ik weet niet of ik dat ook zou kunnen.”

Beusenberg is heel rechtlijnig. Nu weer met een motie van wantrouwen richting Steffe Bak. Ondersteun je die?

Nee, dat kan ik niet doen. Ik steun zo’n motie niet. Je kunt…”

Een wethouder mag dus liegen?

Nee, nee, maar…”

Liegen is liegen en dat lijkt er toch aardig op.

Je maakt het mij wel moeilijk.”

Ik wil gewoon weten of jij vindt dat een wethouder mag liegen?

Nee, dat vind ik niet. Maar ik vind ook dat je een wethouder in dit geval niet gewoon de laan uit kunt sturen.”

Zie je wel dat je best lief bent?

Haha, nou ja, ik ga van het goede in de mens uit. Dat is ook de insteek van onze partij. Misschien zelfs wel onze kracht, maar in elk geval ons onderscheid ten opzichte van andere partijen.”

Zoals Forza!

Zoals Forza! ja. Ik heb er geen behoefte aan om de hele tijd met mijn vinger naar anderen te wijzen. Wij zijn zoals we zijn. En dat is vooral netjes en fatsoenlijk, maar wel, wat ik net al zei, met een duidelijke boodschap. We staan ergens voor en dat willen we daadwerkelijk realiseren. We roepen geen gemakkelijke dingen en met onderbuikgevoelens willen we al helemaal niets. Ik ga niet roepen dat we de politiek wel even zullen veranderen. Daar zijn we trouwens veel te klein voor. Ik hoop gewoon dat onze benadering de mensen aanspreekt.”

En dan met Forza! In de coalitie?

Die moeten eerst maar eens zien dat ze alle zetels binnenhalen die ze zeggen binnen te halen. Ik zie de CDVP trouwens niet zo snel samenwerken met Forza! Als je in dit stadium van de verkiezing toch weer over hoofddoekjes begint, ben je toch behoorlijk van het pad af.”

Het wordt een druk weekje.

Nou, dat wordt het zeker. Heel veel te doen. Ach, dat weet je als je er aan begint. Ik doe het met heel veel plezier en overtuiging.”

Anneke en ik lopen over het plein naar de kermis om wat foto’s te maken. Wat wil je, vraagt ze? Ik wil de Anneke op de foto die ik net heb gesproken. Losser dan de Anneke die op de verkiezingsposter staat. Ik maak als grapje wel even een poster voor je. Als je dat doet, twitteren we hem door, hoor, lacht ze!

Ik schiet een serie platen en we nemen afscheid nadat ze nog vertelde dat de CDVP-website prima op een smartphone draaide. Dat had ik nog niet gezien, maar ik controleerde het in de auto en ja, helemaal goed.

Anneke van de Helm lijkt de mooie menselijke mix van gedrevenheid zonder het beter te willen weten dan een ander. Ze luistert, trekt haar plan en weet dat het goed is. Haar vertrouwen in de verkiezingsuitslag is groot. Help ik stiekem met een postertje…

Bron: MeerKiosk.