Het CDA en de zondagopenstelling van winkels

In een nieuwsartikel op de website van het CDA Haarlemmermeer met als titel “CDA en zondagopenstelling van winkels” wordt ook ingegaan op de afsplitsing van Anneke van der Helm-Chandansingh van deze partij (zie http://www.cda-haarlemmermeer.nl/actueel/nieuws/nieuwscontainer/cdaenzondagopenstellingvanwinkels). Omdat een aantal zaken in dit artikel onjuist zijn weergegeven, wil ik als bestuursvoorzitter van de CDVP graag hierop een reactie geven.

Allereerst is destijds tussen CDA-fractievoorzitter Arie Noomen, CDA-bestuursvoorzitter Harry den Arend en Anneke van der Helm-Chandansingh afgesproken om over de interne zaken die ten grondslag lagen aan haar afsplitsing geen uitspraken te doen in de media. Bovendien dienen onderwerpen die vertrouwelijk tijdens fractievergaderingen en telefoongesprekken zijn besproken, vertrouwelijk te blijven. De CDVP betreurt het dat het CDA beide afspraken schendt.

Overigens heeft Anneke van der Helm-Chandansingh tijdens een persoonlijk onderhoud met de bestuursvoorzitter en de fractievoorzitter van het CDA haar besluit bekendgemaakt. Dergelijke beslissingen worden door haar niet lichtvaardig genomen en zeker niet telefonisch afgedaan.

Vervolgens is de CDVP blij om te lezen dat het CDA aangeeft dat er een coalitieakkoord is gesloten met PvdA, VVD en D66 waarin is afgesproken dat er niet zou worden overgegaan tot een algehele zondagsopenstelling. Anneke van der Helm-Chandansingh is destijds als fractielid van het CDA hiermee akkoord gegaan.

Tijdens de fractievergadering voorafgaand aan de raadsvergadering is het standpunt van het CDA bepaald. Anneke van der Helm-Chandansingh was het niet met dit standpunt eens. Dit was voor haar de bekende druppel en de reden om de fractie te verlaten en alleen verder te gaan. Daarmee was de oprichting van de CDVP een feit.

Zij heeft haar besluit toegelicht in een verklaring tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2013. Deze verklaring kunt u hier lezen: http://cdvp.nl/verklaring. Deze verklaring is afgelegd aan het begin van de vergadering, voordat later die avond het raadsvoorstel betreffende de zondagopenstelling in stemming zou worden gebracht.

Het CDA was tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2013 voornemens om (niet unaniem) voor de verruiming van de zondagopenstelling te stemmen zoals eerder die week besproken tijdens de fractievergadering. Anneke van der Helm-Chandansingh geeft dit ook duidelijk aan in haar verklaring.

Bovenstaande wordt ook onderstreept door CDA-fractievoorzitter Arie Noomen in zijn verklaring als dit onderwerp tijdens de vergadering aan de orde komt. Hij eindigt zijn stemverklaring als volgt: “De discussie in de raad, die ik ook weer vandaag meemaak, laat duidelijk zien dat er een brede steun lijkt om ten opzichte van dit raadsvoorstel veel verder te gaan dan voor ons acceptabel is. Deze randvoorwaarde wordt daarmee fors ondergraven door op korte termijn toe te werken naar de opening op zondagochtend voor in eerste instantie een beperkte groep, maar ik beluister de VVD die heel duidelijk zegt dat die groep niet groot genoeg kan zijn. Daarmee wordt voor het CDA een grens fors overschreden en daarom zullen wij uiteindelijk, terwijl we er aanvankelijk anders over dachten, de balans laten doorslaan door unaniem tegen dit voorstel te stemmen.” (Bron: Verslag der gemeente Haarlemmermeer, 28 maart 2013).

In zijn laatste zin, met de woorden “terwijl we er aanvankelijk anders over dachten”, wordt door Arie Noomen datgene bevestigd dat Anneke van der Helm-Chandansingh ook heeft aangegeven in haar verklaring bij aanvang van de vergadering. Het CDA was in eerste instantie voornemens om met dit voorstel in te stemmen.

Al het voorgaande heeft zich bijna een jaar geleden afgespeeld. En zoals het spreekwoord zegt nemen gedane zaken geen keer. Laten we vooruitzien. Interessant is om eens te kijken hoe het CDA en de CDVP nu over dit onderwerp denken. Helaas is er in het verkiezingsprogramma van het CDA hierover niets terug te vinden. De CDVP vermeldt in haar verkiezingsprogramma het volgende: “De CDVP blijft voorstander van het beperken van koopzondagen. De kleine ondernemer kan eerlijk concurreren met de grote winkelketens als hij niet zeven dagen in de week moet gaan werken.” (Bron: Verkiezingsprogramma CDVP: Verbinden, Versterken, Vooruitzien).

Gelukkig biedt een stemhulp, namelijk StemWijzer, uitkomst om het standpunt van het CDA te achterhalen. Daarin wordt door het CDA op de stelling “De gemeente moet de openingstijden van winkels op zondag (nu 08.00-18.00 uur) beperken” met “Geen van beide” geantwoord. Als toelichting wordt daarbij geschreven: “De zondagopenstelling moet na verloop van tijd worden geëvalueerd. Daarbij moet met name worden gelet op de effecten voor het MKB. Voorkomen moet worden dat de zondagsopening een verschuiving oplevert van MKB bedrijven naar het grootwinkelbedrijf. De aandacht van het CDA gaat uit naar de kleine ondernemer en niet naar multinationals als Ahold.” (Bron: StemWijzer).

De stellingname van de CDVP is helder. De CDVP heeft de stelling “De gemeente moet de openingstijden van winkels op zondag (nu 08.00-18.00 uur) beperken” met “Eens” beantwoord. De toelichting is hetzelfde als de eerdergenoemde passage uit het verkiezingsprogramma. De CDVP blijft voorstander van het beperken van koopzondagen.

Tenslotte, wil ik nog iets anders rechtzetten. In 2010 hebben niet 22, zoals ten onrechte wordt vermeld in het nieuwsartikel van het CDA, maar 225 kiezers hun stem op Anneke van der Helm-Chandansingh uitgebracht. De CDVP verwacht dat haar lijsttrekker dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een veelvoud van dit aantal zal halen. Wij zien dan ook met vertrouwen de verkiezingen van 19 maart a.s. tegemoet.

Hans van der Helm
Bestuursvoorzitter CDVP

Bron: Het CDA en de zondagopenstelling voor winkels.