De verschillen tussen CDVP en CDA/VVD

Als bestuursvoorzitter van een nieuwe lokale partij krijg ik af en toe de vraag wat de standpunten van de CDVP zijn. Onze uitgangspunten staan op onze website vermeld en in ons verkiezingsprogramma verwoorden wij onze plannen voor de komende vier jaar in de gemeente Haarlemmermeer. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur een ideaal moment om onze standpunten eens te vergelijken met de programmapunten van andere partijen.

De CDVP is een christendemocratische partij en is voortgekomen uit een andere christendemocratische partij, namelijk het CDA. Interessant is om te kijken of er ook daadwerkelijk verschillen zijn tussen beide partijen. En zo ja, waarin beide partijen verschillen.

Sinds kort is een bekende stemhulp, Kieskompas, die via een website hulp biedt bij het bepalen welke partij het dichtst bij de kiezer staat, weer actief. De positie van de kiezer wordt bepaald aan de hand van 30 stellingen. Ik heb de antwoorden van de CDVP en het CDA op de stellingen bij Kieskompas met elkaar vergeleken. Zijn er daadwerkelijk verschillen tussen deze twee christendemocratische partijen?

Naast christendemocratisch is de CDVP ook een volkspartij. Binnen onze gemeente is er één andere partij actief, die ook volkspartij in haar naam heeft staan, de VVD. Daarom wordt bij de analyse ook deze partij in de vergelijking meegenomen.

Allereerst is er gekeken naar de stellingen binnen Kieskompas waar de antwoorden van CDVP en CDA onderling verschillen. Dat wil zeggen dat de CDVP met “(helemaal) mee eens” op een stelling heeft geantwoord en het CDA juist met “(helemaal) niet mee eens” op dezelfde stelling. Andersom is uiteraard ook mogelijk. Bij bijna 45% van de stellingen verschillen de antwoorden zoals aangegeven. Bij 13 van de 30 stellingen komen de standpunten van CDVP en CDA niet overeen. Eerste conclusie is dus dat beide partijen wel degelijk verschillen. De christendemocratische uitgangspunten worden door beide partijen anders ingevuld.

Vervolgens is er in die 13 gevallen ook gekeken naar het standpunt van de VVD. Opvallend is dat in bijna alle gevallen het standpunt van de VVD overeenkomt met het standpunt van het CDA. Deze twee collegepartijen verschillen niet wezenlijk. Op 11 van de 13 stellingen verschillen de antwoorden van CDA en VVD namelijk niet met elkaar. Tweede conclusie is dus dat ook CDVP en VVD aanzienlijk onderling verschillen.

Hieronder een overzicht (klik op de tabel voor een uitvergroting):

Stellingen Kieskompas

Wat opvalt, is dat vooral op de gebieden “Cultuur en Onderwijs” en “Sociaal Domein” CDVP enerzijds en CDA en VVD anderzijds verschillen. In het bijzonder de stellingen over het invoeren van het schoolzwemmen en het verlagen van de parkeertarieven worden door CDVP en CDA volledig tegengesteld beantwoord. De CDVP is het hier helemaal mee eens, het CDA is het hier helemaal niet mee eens.

Uiteraard ligt de nuance in de toelichting bij alle genoemde stellingen en in de verkiezingsprogramma’s van de genoemde partijen. Toch is het opvallend dat bij het invullen van de stellingen bovenstaande stellingname wordt gekozen. Immers, veel kiezers zullen hun keuze baseren op de uitkomst van een dergelijke stemhulp. Gelukkig valt er dus iets te kiezen op 19 maart a.s.

Hans van der Helm
Bestuursvoorzitter CDVP

Bron: De verschillen tussen CDVP en CDA/VVD.