Politiek beantwoordt vragen Dorpsraad Badhoevedorp (2)

BADHOEVEDORP – In aanloop naar de verkiezingen vraagt de Dorpsraad van Badhoevedorp wekelijks de mening van de politieke partijen over specifiek Badhoevedorpse kwesties. Deze week vraag 2: Vindt u het aanvaardbaar dat door alle partijen wordt bezuinigd op de afscherming van het dorp?

Volgens de milieueffectrapportage (MER) is het nieuwe tracé van de A9 aanvaardbaar als er tussen de nieuwe A9 en de zuidkant van het dorp een groene buffer komt maar volgens de huidige plannen komt er slechts een strook van 50 meter voor een ecologische zone. Ook de landschappelijke inpassing van de A9 is totaal uitgekleed.
Vindt u het aanvaardbaar dat door alle partijen wordt bezuinigd op de afscherming van het dorp?

CDA
Het CDA vindt het niet aanleggen van de groene strook van 100 meter een gemiste kan. Voor de meerkosten van 5 à 6 miljoen euro moet een oplossing worden gezocht. Het CDA heeft voorgesteld om aanspraak op de bij de Provincie gereserveerde gelden voor de voltooiing van de ecologische hoofdstructuur (EHS) te maken, om de groene buffer alsnog te realiseren.

ChristenUnie-SGP
In het verlengde van onze stellingname bij vraag 1 moeten we ook hier twee zaken constateren. Ten eerste dat de rol van de gemeente is ingeperkt, ten tweede dat de economische afweging prevaleert. De fractie ChristenUnie-SGP wil zich inzetten voor groen in het algemeen, maar zeker voor een adequate buffer langs de (nieuwe) A9.

PvdA
De PvdA vindt het belangrijk dat het oorspronkelijke Badhoevedorp op minimaal circa 300 meter van de A9 afstand komt. Sportvelden en de ecologische zone maken deel uit van deze groene buffer. De optimale afscherming van het dorp moet zoveel mogelijk worden gerealiseerd, echter zonder grote budgetoverschrijdingen.

SRH
Het is duidelijk dat de dorpsraad het niet aanvaardbaar vindt, en SRH is van mening dat er naar de wil van de burgers geluisterd moet worden, en met name door het college van B en W. Het is niet de eerste keer dat de wil van de Badhoevedorpers door het college wordt genegeerd. Dus wat dat betreft staat SRH aan uw kant en zal u steunen.

CDVP
Als mede-ontwikkelaar en financier heeft de gemeente met nog vier andere partijen het ontwerp voor de nieuwe tracé van de A9 zorgvuldig vorm willen geven in samenspraak met de inwoners van Badhoevedorp. De CDVP vindt dat dit proces gelukt is. Uit de MER is de ecologische zone als aanvaardbare buffer uitgekomen.

HAP
De beschikbare financiële middelen zijn ontoereikend voor een bredere groene buffer. Dat is teleurstellend. HAP houdt het college daarom aan zijn toezegging; ‘Er wordt naar gestreefd om de groene buffer een ruimere buffer te laten worden dan waarvan de raad in het bestemmingsplan kan uitgaan’ en verwacht dat het college hier bij Rijkswaterstaat op blijft aandringen.

Forza!
Forza! is van mening dat een robuuste groene buffer echt nodig is tussen de nieuwe A9 en de zuidkant van het dorp. Een ecologische zone van 50 meter is onvoldoende. Dit is ook aan de inwoners van Badhoevedorp beloofd. Ook hiervoor geldt dat afspraken nagekomen moeten worden.

VVD
De VVD is van mening dat, daar waar dat financieel in de toekomst kan, er naar een bredere groene zone gestreefd moet worden. Binnen de huidige context en financiering van de omlegging A9 kan de VVD instemmen met het huidige inrichtingsplan.

GroenLinks
De gemaakte afspraken over de groene buffer moeten worden nagekomen. Dat vindt GroenLinks. Badhoevedorp mag geen overlast hebben van de nieuwe A9! Overlast was juist dé reden voor omlegging. Nu weer compromissen sluiten en het niet goed afmaken? Dan zijn onze inwoners na jaren overlast er niets mee opgeschoten.

D66
De buffer tussen de omgelegde A9 en het dorp krijgt meerdere functies. Sportvelden, bijbehorende voorzieningen, en groen. Hoe we dat verdelen, dat is nog niet precies ingetekend. Dat de groene buffergedachte tot op het bot zou zijn uitgekleed, herkennen we niet, en vinden we wat pessimistisch. U wilt duidelijkheid, die moeten we leveren.

EEN Haarlemmermeer
EEN Haarlemmermeer heeft in de raadssessie over het DSO Schuilhoeve gezegd: ‘Er moet een wal met naaldbomen worden aangelegd dichtbij de nieuwe A9, met fietspad en waterpartij die men kan gebruiken voor recreatie! De naaldbomen kunnen geluid weren en geven een mooier beeld dan een blinde muur!’

Bron: Dichtbij.