KiesDichtbij: Winkels in Haarlemmermeer op zondag open (stelling)

HOOFDDORP – De lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer op 19 maart geven de komende weken hun mening over een aantal stellingen. Natuurlijk mogen ook de meeschrijvers van Dichtbij hun licht hier over laten schijnen. Deze week deel 5: Alle winkels in Haarlemmermeer moeten op zondag open kunnen.

Vorige week luidde de stelling: ‘Zet het mes in gemeentelijke subsidies’, er werd fanatiek gediscussieerd door politici en Dichtbij-bezoekers. Acht van de elf lijstrekkers waren tegen het snijden in de gemeentelijke subsidies, maar de Dichtbij-bezoekers dachten daar heel anders over: 66 procent van de 169 bezoekers was het eens met de stelling, evenals Forza!, ChristenUnie-SGP en SRH. Nu is het tijd voor de nieuwe stelling!

We leven meer en meer in een 24-uurseconomie en velen willen ook op zondag boodschappen kunnen doen en kunnen winkelen. Lekker makkelijk toch? Maar er speelt meer dan alleen het gemak van consumenten. Deze week luidt de stelling daarom: ‘Alle winkels iedere zondag open’

Wat vindt de politiek:

Vier van de elf partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn het ONEENS met de stelling dat de winkels op zondagen open zouden (kunnen) moeten. CDA, SRH, CDVP en de ChristenUnie-SGP stemden tegen.

De overige zeven partijen zijn voorstander van de opening van winkels op zondag in Haarlemmermeer. Althans, zij zijn voorstander van het feit dat de winkelier vrij is om hierin zelf een keuze te maken, net als in de huidige situatie waar dit zo is besloten door de gemeenteraad, zo stelt onder andere Marjolein Steffens-van de Water (HAP): “Hap vindt dat mensen zoveel mogelijk vrijheid moeten hebben om eigen keuzes te maken. Dat geldt ook voor ondernemers, zij moeten zelf kunnen bepalen of zij op zondag open zijn.”

Wij hebben de reacties van de Haarlemmermeerse politici overzichtelijk in beeld gebracht met onderstaande ‘Mattermap-tool’. Klik hier voor een uitvergroting of klik rechtsboven het gele venster voor een ‘pop-up-scherm’. Let op: Klik op ‘+3’ om ook de reacties van politici te zien die nu net buiten het scherm vallen.

Bron: Dichtbij.