Gratis parkeren tijdens dienst Marktpleinkerk

HOOFDDORP – Secretaris Ans van der Schors van de protestantse kerkgemeente vroeg de gemeenteraad als inspreker of het parkeren op zondagmorgen gratis kan blijven.

,,Wij veroorzaken tijdens kerkdiensten geen extra parkeerdruk, want er is geen winkelend publiek. De winkels gaan pas om 12 uur open. Mensen die slecht ter been zijn, komen met de auto en er is een haaldienst, waarvan de chauffeurs hun auto voor de kerk parkeren als ze de dienst bijwonen.’’

Het gaat volgens Van der Schors om zo’n dertig auto’s. De meeste van de 180 kerkgangers komen lopend of op de fiets. Zij wees er op dat in februari 2011 met de gemeente is overeengekomen dat het ’kerkparkeren’ op koopzondag gratis zou blijven. Van der Schors had raadslid Anneke van der Helm van de CDVP (’op haar heb ik gestemd bij de raadsverkiezingen’) al om hulp gevraagd.

Onder de titel ’zorgeloos kerken op zondagmorgen’ dienden de CDVP en de HAP een motie in om het betaald parkeren in tijd op te schuiven van 9 naar 12 uur. Financieel wethouder Jeroen Nobel (PvdA) voelde daar niets voor. ,,Er is gekozen voor koopzondagen van 9 tot 18 uur en het betaald parkeren volgt dat. De opbrengst is nodig omdat het betaald parkeren negen ton moet opleveren van de raad. Dan moet je niet nu groepen gaan uitsluiten, want wie is de volgende? Gratis parkeren op het Raadhuisplein?’’

Een riante meerderheid van de gemeenteraad nam de motie niettemin over. ,,Jammer dat hij nodig is vanwege de starre houding van B en W’’, vond CDA’er Ed Koster. Paul Meijer van Forza stelde daar tegenover dat de raad ook ’heeft zitten slapen’ toen het parkeerbeleid werd aangepast. Toen werd de afspraak met het kerkbestuur vergeten. Met het aannemen van de motie heeft nu de raad zichzelf gecorrigeerd en wordt alsnog aan de afspraak van 2011 gehoor gegeven.

Bron: Haarlems Dagblad.