Gemeente gaat lastig bereik zebrapaden Kruisweg aanpakken

HOOFDDORP – Fractievoorzitter Anneke van der Helm-Chandansingh (CDVP) vroeg wethouder Steffe Bak vorige week in de raadsvergadering of hij op de hoogte was van de problemen bij het zebrapad op de Kruisweg in het centrum. Na de opknapbeurt zijn langs de rijweg banden geplaatst. Bij de aanleg is echter niet goed rekening gehouden met rolstoelgebruikers. De gemeente heeft toegezegd om op termijn nieuwe stoepbanden te plaatsen.

Alle banden lopen naar de rijweg schuin af, maar het blijft meer een knik dan een talud. Rolstoelgebruikers hebben een langer schuin aflopend vlak nodig om van een hoger gedeelte naar een lager gedeelte te komen. Ook collega raadslid Betty Wensing van de HAP maakte melding van gebruikers van rollators, die dezelfde problemen ervaren. Bij het zebrapad ontstaan nu gevaarlijke situaties waarbij gebruikers van rolstoelen en rollators kunnen omvallen.

De portefeuillehouder was niet bekend met deze situatie, maar vond het vreemd dat dit gebeurde omdat de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) geraadpleegd was over de inrichting van de Kruisweg. De belangengroep wordt altijd eerst geraadpleegd, zo is de afspraak.

Het College is te alle tijden verantwoordelijk voor de inrichting en veiligheid van de openbare buitenruimten. Als er zich gevaarlijke situaties voordoen, moet er adequaat op gereageerd worden. Bak deed de toezegging dat hij de situatie zal nagaan. Als volksvertegenwoordigers hebben de raadsleden de taak om het College te controleren, zodat ze haar werkzaamheden naar behoren doet. Aangezien de CDVP er niet op vertrouwt dat de wethouder iets met de melding gaat doen, kondigt de CDVP aan met een motie te komen om de oversteek bij de Kruisweg rolstoel- en rollatorvriendelijker te maken.

Tijdens een wijkschouw van afgelopen 24 september in Hoofddorp Oost is de wethouder al geïnformeerd over de klachten van rolstoel- en rollatorsgebruikers bij het oversteken op de Kruisweg, meldde de CDVP een paar dagen later. Als voorbeeld werd bij de wijkschouw het zebrapad hoek Kruisweg en Nieuweweg aangehaald. De stoepbanden zijn daar niet verlaagd.

‘Tijdens de wijkschouw is de opmerking over de oversteekplaatsen zijdelings gemeld aan de gebiedsmanager en niet aan de wethouder,’ reageert een woordvoerder van wethouder Bak. ‘De wijkschouw was ook geconcentreerd op Hoofddorp oost. Maar we hebben een oplossing. Op de lange termijn komen er nieuwe banden en voor nu worden de banden die er nu liggen op z’n kop gezet.’

Bron: Dichtbij.