Begrotingsbijdrage CDVP: Meer met Minder

Hoofddorp, 9 november 2013 – Op donderdag 7 november jl. werd tijdens de Financiële Beschouwingen de programmabegroting 2014-2017 besproken. Hierin spreken de politieke partijen uit hoe de gemeentelijke financiën de komende jaren moeten worden besteed. Hieronder vindt u de inbreng van onze fractievoorzitter Anneke van der Helm-Chandansingh in de eerste termijn van de vergadering:

Meer met Minder

Voor een jonge partij met nu ruim zeven maanden ervaring, kan de CDVP met een frisse blik kijken naar de programmabegroting voor 2014, het meerjarenbeeld 2014-2017 en de financiële begroting.

Na jaren van groei van zowel de economie alsmede het aantal inwoners van Haarlemmermeer is het duidelijk dat de krimp van met name de economie een lange weg zal zijn met diepe dalen. Is daarmee de bloei van deze gemeente over? Zijn we als gemeente MEER dan alleen een optelsom van onze bezittingen en schulden, die alleen maar MINDER worden?

Het College heeft met de ambtenaren wederom een heldere doorkijk gemaakt van onze programmabegroting voor 2014 met het benoemen van concrete doelen en inspanningen, afgezet door middel van kengetallen naar de jaren tot en met 2017. Hiervoor onze dank.

Bij de Voorjaarsrapportage 2013 constateerde de CDVP dat door het College de financiële basis gelegd was om in te spelen op de bezuinigingen van het nieuwe kabinet Rutte op de toenemende decentralisatie van o.a. het sociaal domein voor 2015. Daar is het koersdocument van het College “Meer voor elkaar”, wat wij volgende week bespreken, een mooi voorbeeld van hoe het College voorsorteert op de enorme taak, die op ons afkomt. In drie voorlichtingsavonden is geluisterd naar inwoners en haar initiatieven, suggesties vanuit de samenleving opgetekend.

Als de CDVP nu kijkt naar de begroting 2014 en het meerjarenbeleid 2014-2017, dan is het voor de CDVP duidelijk dat de recessie voortduurt en dat bezuinigingen een noodzakelijkheid blijft de komende jaren. Op de korte termijn lijkt alles nog wel onder controle, maar voor de middellange termijn is het voor de CDVP duidelijk dat we steeds MEER moeten doen met MINDER.

De gevolgen van het afgesloten regeerakkoord heeft ertoe geleid dat het huishoudboekje van de gemeente is afgeslankt. Dat zal de komende jaren niet beter worden. Er staan ons nog grote uitdagingen te wachten.

Laten we nu in willekeurige volgorde ingaan op enkele programma’s en documenten.

De extra opbrengsten door de voorgestelde harmonisatie van de parkeertarieven zoals ze in de belastingenvoorstellen van 2014 liggen, vinden wij niet altijd klantvriendelijk. De portefeuillehouder slaat hier in door en de CDVP is benieuwd hoe de collega’s hier tegenaan kijken. Wij hebben hierop een motie voorbereid om hierop bij te sturen. Handhaving van het volumebeleid bij de bepaling van de OZB tarieven, waarbij waardedalingen van het onroerend goed worden gecompenseerd door tariefsaanpassingen en alleen toepassing van een inflatiecorrectie heeft de steun van de CDVP. Hiermee ontzien wij, ondanks de forse bezuinigingsoperatie waar de gemeente voor staat, inwoners en bedrijven zo veel mogelijk.

Voortvarend doorgaan in 2014 met de voorbereiding op nieuwe wettelijke taken in het Sociaal domein ondersteunt de CDVP van harte. De opening van de Structureel Maatschappelijke opvang in juni 2013 beschouwen wij als een goede zaak. Nu steeds meer mensen als gevolg van de economische crisis in problemen komen is het actief inzetten van schuldhulpverlening MEER dan noodzakelijk.

Alle initiatieven om mensen weer aan het werk te helpen verdienen een hoge prioriteit van het College. In dit kader willen wij wijzen op een initiatief bij andere gemeenten, waar aan jongeren een startersbeurs wordt verstrekt als zij er in slagen een leerwerkplek te vinden bij een werkgever. Wij hebben hierover een motie ingediend ondanks dat de portefeuillehouder binnenkort met plannen komt.

Veiligheid in brede zin blijft voor de CDVP een hoge prioriteit in 2014. Duurzaam veilig inrichten van ons wegennet is een goede zaak, maar verkeersveiligheid vereist ook verantwoordelijkheidsbesef en het omzien naar elkaar van weggebruikers. De CDVP is het eens dat op die plekken waar veel ongevallen plaatsvinden aanvullende maatregelen moeten worden genomen en heeft een sessie-aanvraag liggen om o.a. te praten over de toenemende onveiligheid van fietsers in Haarlemmermeer.

Beperking van overvallen en inbraken moet, gezien de vaak forse traumatische ervaring voor mensen die het treft, grote aandacht blijven houden. De CDVP pleit voor het snel overgaan tot een digitaal opkopersregister. We hoeven daar geen onderzoek naar te doen. De software voor het digitale opkopersregister ligt bij de politie in Apeldoorn klaar en wordt door andere gemeenten, zoals Den Haag, succesvol toegepast.

De CDVP onderschrijft het streven van het College cultuurvoorzieningen voor Haarlemmermeer ondanks de noodzakelijke bezuinigingen op een hoogwaardig niveau te houden.

Voor 2014 is de begroting dankzij het bestaan van de behoedzaamheidsreserve op orde. Inhoudelijk heeft de CDVP op een aantal aspecten extra aandacht gevestigd door middel van het indienen van moties. Wij willen heel graag dat de portefeuillehouder tijdens het jaar van de Sport het belang van schoolzwemmen onder de aandacht van schoolbesturen brengt.

In het komend jaar zal MEER duidelijk worden dat we in onze gemeente steeds afgewogen keuzes moeten maken omdat er steeds MINDER middelen aanwezig zullen zijn. De CDVP wil die uitdaging aangaan en zal zich inspannen om met frisse, duidelijke keuzes te komen voor een betrouwbaar bestuur.

Zeggen wat je doet, doen wat je zegt, dat willen we.”

Bron: Begrotingsbijdrage CDVP.