Verklaring Anneke van der Helm-Chandansingh
Tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2013 heeft raadslid Anneke van der Helm-Chandansingh haar besluit toegelicht waarom zij de CDA-fractie heeft verlaten en het noodzakelijk vond om een eigen partij, namelijk de Christen-Democratische Volkspartij (CDVP), op te richten. Die verklaring kunt u hieronder vinden. De tekst luidt als volgt:
Voorzitter, collega raadsleden en andere aanwezigen.
In 2004 besloot ik lid te worden van het CDA, omdat ik mij als christen en als democraat goed kon vinden in de kernwaarden waar die partij voor stond: gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. Nu, bijna tien jaar later, kan ik mij nog steeds vinden in die kernwaarden, maar tot mijn grote teleurstelling is het CDA veranderd. Het CDA heeft deze kernwaarden in de steek gelaten, en de beslissing van de fractie om niet tegen de verruiming van het aantal koopzondagen te stemmen heeft voor mij uiteindelijk als gevolg dat ik me niet meer thuis voel binnen het CDA en dus de fractie heb verlaten.
Daar ben ik zeer teleurgesteld over, en ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om deze beslissing toe te lichten en u te vertellen hoe het nu verder zal gaan.
Voorzitter, de verruiming van het aantal koopzondagen is wat mij betreft geen goed idee. De christen-democratische waarden maken zich sterk voor een dag in de week waarop mensen tijd hebben voor rust en bezinning, dat er een moment is waarop mensen tijd kunnen nemen voor zichzelf, hun gezin en hun vereniging. De christen-democratische waarden maken zich ook sterk voor de kleine ondernemer, die door dit voorstel zal worden benadeeld ten opzichte van de grote bedrijven. Om die redenen staat het plan van de verruiming van het aantal koopzondagen haaks op de christen-democratische waarden die ik zo belangrijk vind.
Het zijn ook deze christen-democratische waarden die het CDA hoog in het vaandel zou moeten houden. Het enige juiste dat ze konden doen was als één partij tegen dit plan stemmen om er voor te zorgen dat het voorstel er niet doorheen zou komen. Zij hebben dit niet gedaan. Zij zijn mee gegaan met de andere coalitiepartijen en vinden het blijkbaar geen probleem dat deze verruiming van het aantal koopzondagen er komt, zelfs al botst dit met hun eigen principes. Ook al kregen alle CDA-fractieleden de mogelijkheid om individueel tegen te stemmen was dit niet genoeg om het voorstel tegen te houden, wat ze vanuit hun christen-democratische principes wel hadden moeten doen. Het CDA is van positie veranderd, en om die reden is het voor mij niet langer mogelijk om lid te blijven van deze CDA-fractie.
Wat betekent dat nu voor mijn positie als raadslid in deze gemeenteraad? Het belangrijkste voor mij is dat de christen-democratische stroming in de gemeenteraad vertegenwoordigd blijft. Dat de burgers die in 2010 hebben gekozen voor een christen-democratisch beleid dat ook daadwerkelijk krijgen. Omdat het CDA hen niet meer vertegenwoordigt en dat wel moet gebeuren, zal ik dat gaan doen. Dit zal ik doen als nieuwe partij in de gemeente Haarlemmermeer, de Christen-Democratische Volkspartij CDVP.
De CDVP heeft een aantal belangrijke christen-democratische uitgangspunten.
Ik pleit voor een samenleving die meer investeert in de kwaliteit van het leven, met als herkenpunten aandacht voor het gezin, een sterk verenigingsleven en een sociale zorgmaatschappij.
Ik pleit voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid waar de nadruk ligt op “wij allemaal” en niet op “ik alleen”.
Ik pleit voor een warme en respectvolle samenleving waar mensen zich thuis kunnen voelen.
De CDVP wil burgers verbinden, burgers versterken, en een situatie creëren waarin burgers gezamenlijk van Haarlemmermeer een nog mooiere gemeente maken dan dat het nu al is.
Dan nog enkele praktische zaken, voorzitter. Toen ik raadslid voor het CDA was ben ik gekozen als lid van de Raadscommissie Millenniumdoelen, de klankbordgroep Rekenkamercommissie en de raadswerkgroep communicatie. Ik wil mij beraden over mijn lidmaatschap van deze drie werkgroepen. Mijn positie als voorzitter van de raadswerkgroep communicatie leg ik in ieder geval voor aan de leden van de raadswerkgroep, als zij behoefte hebben om vanwege deze ontwikkelingen een andere voorzitter willen kiezen dan is dat uiteraard mogelijk.
Uiteindelijk is het heel simpel, voorzitter. De gemeente Haarlemmermeer heeft een christen-democratisch geluid nodig, en de CDVP zal dit zeker laten horen. Er is genoeg te doen om deze gemeente nog mooier te maken, en ik heb er zin in.
Ik wil graag alle mensen bedanken die mij in de afgelopen dagen hebben gesteund in deze moeilijke beslissing, vooral de CDA-leden die mijn standpunt over de koopzondagen delen.
Dank voor uw aandacht.”